maandag 15 februari 2021

Boodschappenuitdaging - de resultaten!

In 2020 hebben mijn - inmiddels - man en ik een uitdaging met onszelf gedaan. We probeerden van €250 per maand boodschappen en verzorgingsspullen te kopen. Om eerlijk te zijn begonnen we in januari met €200, maar omdat we in maart thuis zijn gaan werken, hebben we dit bedrag verhoogd naar €250 per maand. Van dit bedrag moesten we alles doen. Ook als er vrienden kwamen eten of bijvoorbeeld het eten op onze verjaardagen. 

De aanpak

We begonnen met een plan van aanpak. Hoe zouden we het gaan doen? We besloten om een potje op onze spaarrekening aan te maken en daar iedere eerste van de maand €200/€250 in te storten. Iedere keer als we we boodschappen hadden gedaan, maakten we geld over uit dit potje naar de lopende rekening, zodat het altijd zou kloppen. In het begin was het even wennen, maar inmiddels zijn we er al aan gewend (mag ook wel na een jaar natuurlijk). 

In januari 2020 kochten we 3 pakketten van Too Good To Go. Hier konden we dan bijvoorbeeld drie keer van eten per pakket. Dit heeft ons enorm veel geld bespaard in het begin. 

De uitdaging

In januari 2020 begonnen we dan echt. We hadden een paar eisen: het moet gezond en gevarieerd eten zijn, met het liefst alle 'koolhydraten' een keer per week. 

Zoals je hierboven kunt lezen hadden we in januari al 3 pakketten van TGTG. Ook hadden we nog een heleboel over van de kerstdagen en dit hebben we dan fijn opgegeten. Je wordt er wel creatief van moet ik zeggen.

Iedere week maakten we een weekmenu met 7 verschillende gerechten. Niet perse per dag, maar gewoon voor een hele week. Dan konden we de boodschappen halen en per dag kijken wat we wilden eten. We keken vooral goed naar (vers) aanbiedingen. 

We probeerden zoveel mogelijk op voorraad te houden, maar sommige weken besloten we om alles uit de vriezer op te eten, zodat we weer nieuwe bakjes konden invriezen en zodat we er zeker van konden zijn dat het eten niet zou bederven (of vriesbrand zou krijgen in de vriezer).

De grote C

Door de het welkende C-woord moesten wij thuis gaan werken. En eerlijk is eerlijk: we maakten meer kosten. De koffie vloog er doorheen en wc-papier ging ook veel sneller dan we wilden. Omdat we thuiswerkvergoeding krijgen, hebben we ons budget verhoogd naar €250 per maand. Want je wilt toch wel een beetje comfort als je thuiswerkt. In de zin van lekkere koffie of thee. Daarop gaan we dus niet bezuinigen. 

Verloop

Het verloop van de uitdaging ging echt enorm goed. Door de weekmenu's wisten we wat we nodig hadden en kochten we ook niet teveel (maar zeker ook niet te weinig!). In de zomer kregen we vaak groenten en fruit uit moestuinen van mensen. En dat scheelt natuurlijk ook enorm in de kosten.

We probeerden zoveel mogelijk biologisch en lokaal te kopen. Omdat dit gewoon beter voelde.

Het resultaat!

Het resultaat mag er wezen. Aan het einde van het jaar hebben we €617,87 overgehouden van het totale budget over 12 maanden verdeeld. Hebben we hierdoor geleden? Nee. Hebben we lekker en gezond gegeten? Jazeker! Hebben we gevarieerd gegeten? ZEKER! Je wordt er creatief van. Heel creatief. We vonden het zo leuk dat we het dit jaar gewoon nogmaals doen!

2 opmerkingen:

  1. Wat even belangrijk is. Door dat je beter oplet en een weekmenu maakt behoef je ook minder weg te gooien. Duurzaam en beter voor het milieu.
    Door dat rondwaaiende virus ga ik minder naar de winkel en maak ik op dit moment een eetplan voor meerdere weken. Iets meer werk maar prima te doen heb ik wel gemerkt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dus januari 200 en daarna 250 per maand, maar 617 euro overgehouden over die 11 maanden? Dan hebben jullie het dus gewoon gered met 200 euro per maand. Goed zeg, en slim om ermee door te gaan, zeker omdat je het leuk vindt omdat het je creatief maakt.

    BeantwoordenVerwijderen

Nieuwe strategie

De afgelopen tijd hebben wij enorm weinig geld uitgegeven. Daardoor hebben we veel overgehouden om te beleggen. Nu is dat natuurlijk een hel...