Vervelende vraag

By Groene Glitter - januari 20, 2018

Mijn vriend en in hebben nog geen kinderen. En ik denk ook niet dat dit in de nabije toekomst zal gebeuren. Toch krijgen wij geregeld de vraag waarom mij nog geen kinderen hebben. Ten eerste vind ik dat vervelend en ten tweede vind ik het ook een beetje gek.

Het vervelende eraan vind ik dat je blijkbaar een bepaalde leeftijd bereikt hebt waarin mensen dit soort vragen gaan stellen. Onze vrienden en vriendinnen weten dat wij er nog niet aan toe zijn en houden zich gedeisd. Echter onze schoonzus blijft toch constant vragen en hinten. Hoe vaak ik het ook uitleg, het schijnt niet bij haar aan te komen. Nu negeer ik de vraag gewoon. Ook vervelend, maar 50 keer hetzelfde zeggen ook. Vind ik.

Daarnaast vind ik het ook een gekke vraag. Zeker nu ik bij een zorgverzekeraar werk, ben ik me er goed van bewust dat een kind  echt niet zo vanzelfsprekend is. Stel wij zouden al 4 jaar proberen en het lukt om wat voor reden niet, dan zou ik echt gekwetst zijn.

Wij weten dus niet of we kinderen willen (en of we ze kunnen krijgen) en op niet wanneer natuurlijk.  Zo, dan weten jullie dat ook weer ;)


 • Share:

You Might Also Like

22 reacties

 1. Ja, dat is ook een gekke vraag. Ik heb bewust geen kinderen en iemand in mijn omgeving zei dan (met een omweg, nooit direct natuurlijk) dat dat egoistisch was. Ik had wel dieren en dat was helemaal tegen het zere been. Want waarom wel dieren en geen kinderen. Ik kan nog woest worden als ik er aan denk want het was iemand van heel dichtbij. Ik heb na verloop van tijd gezegd dat ze me daar pijn mee deed met die opmerkingen. Er viel een pijnlijke stilte en ze heeft het nooit meer tegen me gezegd. Mensen kijken vaak alleen naar zichzelf en denken anderen wat op te kunnen leggen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vooral dat anderen je wat denken op te kunnen leggen herken ik en vind ik erg vervelend. Dat jij bewust geen kinderen hebt en wel dieren is toch een weloverwogen keuze geweest! Als jij gelukkig bent, is dat het belangrijkste!

   Verwijderen
 2. Ik vind het een behoorlijk impertinente vraag. Dat kán natuurlijk niet! Een tegenvraag zou natuurlijk kunnen zijn: waarom wilde jij wel kinderen? (Idee aangedragen door Beatrijs Ritzema in Trouw.) Gek hoor - ik kreeg als alleenstaande vaak de opmerking dat mijn kinderwens egoïstisch was, en als je samenwoont schijn je kinderen te móeten willen krijgen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die tegenvraag vind ik briljant. Nooit aan gedacht! Huh, waarom is het egoïstisch als je alleenstaande bent? Sommige mensen denken echt anno 1500 hoor. Vermoeiend.

   Verwijderen
 3. Zucht, mensen hebben soms geen idee dat ze beter hun mond kunnen houden... Ze denken tegenwoordig overal iets van te mogen vinden :/...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Precies dit. Bemoeien schijnt echt iets van deze tijd te zijn ;)

   Verwijderen
 4. Op zich vind ik het geen gekke vraag (wel als je het 50 keer vraagt of steeds gaat hinten natuurlijk), maar ik zal 'm zelf niet snel stellen omdat ik weet dat er veel verdriet achter kan zitten. Toch weet ik van mijn schoonzusje en lieve collega dat ze er ook wel graag over willen praten en een vraag ook aanpakken om er over te praten.
  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zoals je zegt, Ilse. Het is an sich geen gekke vraag, maar na ettelijke keren herhalen wordt het vanzelf vervelend. Als mensen er uit zichzelf over beginnen is het heel wat anders natuurlijk.

   Verwijderen
 5. De vraag of je (ooit) kinderen wil, vind ik nog wel oké, maar de opmerking waarom je ze nog niet hebt of zelfs hinten vind ik echt niet kunnen. En dat mag je ook best zo hard neerzetten. "Je bent er nu nog niet aan toe. Punt. En als het zover is, meld je je wel."

  Ik heb al een dochter van 10 uit een eerder huwelijk en nu zwanger van de 2e. Mijn huidige man ken ik ruim drie jaar. En in die drie jaar kon ik nog niet naar een baby kijken of mij werd gevraagd of ik het al voelde kriebelen. HEEEEEEL MEGA IRRITANT. Zoals je al zegt: misschien gaat het niet vanzelf en dan zijn zulke opmerkingen extra pijnlijk.

  Meest idiote vond ik dat soort opmerkingen van mijn schoonmoeder, die maar een kind kreeg omdat het gewoon niet lukte. Zíj zou toch moeten weten dat dat dan pijnlijk kan zijn. Als is tact niet haar beste eigenschap. Ze heeft ergens ook al laten vallen dat ze een jongen minder leuk zou vinden, zowel bij haar eigen zoon, als bij ons verwachte kind.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Suzanne, mag ik je eerst van harte feliciteren met je zwangerschap? Zo ja: proficiat!

   Vreselijk dat mensen direct, om wat voor reden dan ook, insinueren dat je kinderen moet krijgen. En dat er wordt gezegd dat je schoonmoeder een jongen minder leuk zou vinden: erg raar. Je hebt het niet voor het zeggen.

   Verwijderen
  2. Dat mag jij, dank je wel! :)

   Verwijderen
 6. En het wordt natuurlijk nooit aan een man gevraagd!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klopt. In ieder geval in onze situatie wel.

   Verwijderen
 7. Ik krijg als weduwe steeds de vraag of mijn 3 kinderen (29, 27 en 23) al een vriend of vriendin hebben. M.a.w. dat wordt toch hoog tijd. Een enkeling begint zelfs over dat het leuk voor me zou zijn als ik oma werd. Dat ik zelf mijn partner heel erg mis,überhaupt iemand naast me met wie ik mijn leven kan delen, dat vertel ik niet. Dat de kinderen sinds hun vader overleden is, moeite hebben met hun rouw en met relaties vasthouden (alle drie hebben ze sinds het overlijden meerdere relaties gehad en verbroken of ze werden verbroken) dat vertel ik ook niet. Waarom houden mensen hun klep toch niet over zaken die hen niets aangaan??

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Precies: mensen bemoeien zich met verkeerde zaken. Ze weten nooit wat een reden is van iets, maar geven wel, meestal ongevraagd, hun mening.

   Dat jij - en je kinderen - veel verdriet hebben, zien ze niet. Sterkte!

   Verwijderen
 8. Het is een vraag waarop totaal geen antwoord nodig is....alleen nieuwsgierige mensen stellen deze vraag, het is geen echte belangstelling

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar ben ik het zeker mee eens. Vooral dat nieuwsgierige deel klopt!

   Verwijderen
 9. Wat een rare vraag! Waar bemoeien ze zich mee?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met iets dat hun absoluut niet aangaat en dat maakt het zo irritant:)

   Verwijderen
 10. Heel herkenbaar. Toen ons zoontje anderhalf was kregen wij ook steeds vaker de vraag wanneer er een tweede zal komen. Helaas durven wij het niet aan, vanwege mijn hormonale problemen. Soms word ik daar echt wel verdrietig van. Gelukkig krijg ik de vraag steeds minder vaak...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat kan ik me heel goed voorstellen, Daantje! Het is toch bemoeienis met iets waar niemand iets mee te maken heeft. Sterkte met alles!

   Verwijderen
 11. Ïk droomde er als kind al van om "later" 4 kinderen te hebben, en dan liefst kort op elkaar, zeg maar in 5 jaar tijd. Bij de bevalling van onze dochter zijn er nogal wat medische blunders gemaakt, uiteindelijk resultaat: nooit een tweede kindje. Dat heeft heel veel verdriet gegeven, maar toch was ik heel blij dat ik moeder mocht zijn. Je wilt niet weten hoe vaak me werd gevraagd wanneer er nou eens een 2e kwam, dat 1 kind egoistisch is van ons en een verwend kreng zou zijn enzovoorts. Zonder dat men er eens naar vroeg of wij een reden hadden dat er geen 2e kindje kwam.
  Ik vind het onbegrijpelijk dat mensen die vragen stellen, dat is iets tussen jullie twee en daar hoort niemand zich mee te bemoeien!

  BeantwoordenVerwijderen

Effect van sparen - vanuit mijn jeugd

Zelf heb ik vroeger al leren sparen. Van mijn zakgeld (ik denk dat het €5 per maand was of zelfs nog minder) kocht ik nooit iets. Ik wil...