Snijmachine: juiste investering of niet?

By Groene Glitter - februari 10, 2018Laatst liepen vriend en ik door de groothandel en we hadden voor een bepaalde gelegenheid een heleboel plakken kaas nodig. O en ham. En voor ik het vergeet: andere vleeswaren voor op brood. Een pak gesneden kaas a 1 kilo lag daar voor +/- €12 (inclusief btw) per kilo (vleeswaren gingen ver over de €20 per kilo). An sich nog geen slechte prijs, maar we vonden dat het goedkoper zou kunnen, want je moet natuurlijk meer betalen voor gemak.

Ineens dacht ik aan de hotelschool en aan die super fijne snijmachine die we daar wel eens gebruikten. Echt een groot, log, lompe machine die in een mum van tijd de mooiste plakken kon snijden van vlees, kaas en alles wat je ervoor hield. In een zelf gekozen dikte. We togen naar boven waar de non-foodafdeling is bij onze groothandel. Daar stond een prachtige snijmachine (niet zo vreselijk log) voor ongeveer €200 inclusief btw.

Met de machine in gedachten gingen we we naar beneden. Daar zagen we de hotelblokken kaas liggen (wel 4 kg per stuk) voor €7 per kilo! Dat is nog eens een verschil. Natuurlijk moet je heel veel kaas/vleeswaren snijden, wil je het eruit hebben, maar met een vriend die ook nog al eens wat kaas/vlees meeneemt naar zijn werk, is het wellicht nog niet eens zo'n slechte investering.
Je bespaart er ook een hoop plastic mee (verpakkingen om normale kaas/vleeswaren), want je hergebruikt gewoon de bakjes die je al hebt. Dus: ook nog eens beter voor het milieu.

Nu een paar weken later denk ik nog steeds aan die snijmachine. Het enige wat ik als argument kan gebruiken om hem niét te kopen is dat je ineens opgescheept zit met een heleboel (!) kilo van dezelfde soort en dat er geen plek meer over is in de vriezer voor iets anders. Ik vind het een lastige keuze.. en ben er nog niet helemaal uit!

 • Share:

You Might Also Like

4 reacties

 1. Ik kocht vorig jaar een snijmachine , maar wel een veel goedkopere , hij was rond de 40 euro. Ik koos voor een vrij goedkope versie omdat ik niet zeker was of ik hem wel echt zou gebruiken. Het was een prima investering, ik gebruik hem minimaal eens per week. Voor brood, vleeswaren ,kaas en ook voor groentes zoals kool. Het voordeel van ongesneden brood is dat het ook nog eens langer vers blijft. Bovendien kun je zelf kiezen hoe dik je iets gesneden wilt hebben. En natuurlijk is het in veel gevallen ook nog eens veel voordeliger.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vroegah hadden we bij scouting een opvouwbare snijmachine. Ik zag dat je deze nog steeds hebt, van heel eenvoudig tot heel luxe (en duur). Misschien is dat wat voor je. Nic

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mischien via marktplaats ?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb jaren in Duitsland gewoond, en daar is een snijmachine een standaard voorwerp in de keuken. Brood koop je daar ongesneden, net als kaas en bepaalde vleeswaren. Het is wel even wennen, maar nog steeds gebruik ik de snijmachine dagelijks. Prima investering dus. Mocht je in de buurt van Duitsland wonen, dan is het zeker de moeite waard om daar eens te gaan kijken, door het enorme aanbod liggen de prijzen van dergelijke machines er ook lager.

  BeantwoordenVerwijderen

Effect van sparen - vanuit mijn jeugd

Zelf heb ik vroeger al leren sparen. Van mijn zakgeld (ik denk dat het €5 per maand was of zelfs nog minder) kocht ik nooit iets. Ik wil...