Interessante "geldgesprekken" en budget opstellen

By Groene Glitter - februari 12, 2018Gisteren hadden wij een spelletjesavond bij vrienden. Het onderwerp kwam onverwacht op inkomen, sparen en geld uit. Mijn vriendin had een schema gemaakt van wat hun gezamenlijke inkomen is en wat eruit gaat. Hun inkomen en vaste lasten zijn ongeveer gelijk als wat vriend en ik hebben. En toch houden wij veel meer over dan zij. Zij vond dit vreemd en wilde weten hoe wij dit doen.

Wel of geen budget 

Al snel gingen we onze uitgaven vergelijken. Ik heb alles wat er bij ons binnenkomt en weer uitgaat in een Excelbestand staan. Als er ook maar een kleine verandering is, verander ik dit meteen in dit bestand. Zo houden vriend en ik goed bij wat we uitgeven en waar het eventueel 'misgaat' in het budget. Onze vrienden gaven aan dat zij niet echt een budget hanteren en een beetje op gevoel alles uitgeven. Wij gaven aan dat wellicht een budget opstellen een goede leidraad is, zodat je dan ook het overzicht hebt. Dat vonden wij een goed plan. Dus, binnenkort ga ik met hun een budget opstellen en ook exact kijken wat er binnenkomt en wat er ook weer - wellicht onnodig - uitgaat.

Budget opstellen

Aan de vrouw des huizes heb ik een opdracht meegegeven om tot een goed budget te kunnen komen. Ze moeten beiden een maand lang bijhouden wat ze uitgeven. Of het nou een broodje in de kantine is of een extra blok kaas voor op brood. Alles moet worden uitgehouden. Wellicht komt er iets aan het licht waarop het pijnpunt zit of waarop zij extra kunnen besparen. Zij hebben er zin in en ik ook. Ik vind het best een eer - klinkt gek, maar is wel zo - dat ze mij gevraagd hebben om dit te doen.

Meerwaarde budget

Voor ons (vriend en mij) heeft een budget echt een meerwaarde. Wij geven daardoor niet klakkeloos geld uit en we houden ons - bijna - altijd aan de opgestelde begroting. Echter is het wel eens zo dat er een kleine uitschieter in zit in de rode cijfers, maar dat kunnen we dan weer heel gemakkelijk een andere maand compenseren. 
In het begin werkten wij ook niet met een budget en we merkten gewoon dat we daardoor veel te veel geld uitgaven. Eerlijk is eerlijk. Wij hebben er erg aan moeten wennen om met een budget te werken, maar nu, nu gaat alles vanzelf en zullen we nooit meer budget leven.
Ik ben heel erg benieuwd naar hoe het onze vrienden zal bevallen, ze zijn in ieder geval gemotiveerd en jullie weten het: waar een wil is, is een weg!


Werken jullie met een budget? Zo ja, heb je er aan moeten wennen? Vond je het  lastig? Heb je er wellicht iets aan als ik een schema maak via Excel en hier op de site plaats?
 • Share:

You Might Also Like

4 reacties

 1. Persoonlijk heb ik met goede vrienden liever geen gesprekken over budgetten of geld uitgeven. Of alleen vaag of algemeen advies. Voor je het weet ligt het te gevoelig of voelt het als falen en dat is jammer van een vriendschap.
  Nic

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We hebben hier onderling goede afspraken over gemaakt. En daarbij; niets moet, alles staat vrij, dus van falen is geen sprake :)

   Verwijderen
 2. Ik begrijp heel goed dat je het een eer vindt! Zo zou ik dat ook voelen. Wat Nic schrijft over de kwetsbaarheid van vriendschap snap ik ook, maar ik denk dat het in dit geval anders ligt, jullie vrienden staan open voor hulp en suggesties, en zolang jullie duidelijk aangeven dat het uitsluitend een advies is wat jullie geven, wat zij naast zich neer kunnen leggen zonder daarover uitleg verschuldigd te zijn, denk ik dat dit de vriendschap alleen maar zal versterken.
  Zo'n Excel-schema zou ik heel fijn vinden. Ik had altijd een heel goed overzicht, maar zit nu midden in een echtscheiding, en dat maken zaken minder overzichtelijk. Zo'n schema zou goed van pas kunnen komen. Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Anja! Precies wat jij zegt, ze hoeven ons niets uit te leggen, het is vrijblijvend en we leggen ze niets op! Het schema ga ik binnenkort maken en dan publiceren. Ik ben benieuwd of je er wat aan gaat hebben in deze moeilijke tijd.

   Verwijderen

Effect van sparen - vanuit mijn jeugd

Zelf heb ik vroeger al leren sparen. Van mijn zakgeld (ik denk dat het €5 per maand was of zelfs nog minder) kocht ik nooit iets. Ik wil...