Effect van sparen - vanuit mijn jeugd

By Groene Glitter - februari 15, 2018Zelf heb ik vroeger al leren sparen. Van mijn zakgeld (ik denk dat het €5 per maand was of zelfs nog minder) kocht ik nooit iets. Ik wilde sparen. Sparen voor als ik onverwacht speelgoed of een spel zag dat ik wilde hebben. Dat gebeurde echter nooit. Alles wat ik wilde hebben, zette ik op mijn lijstje voor mijn verjaardag of voor Sinterklaas. Zo hoefde ik nooit wat te kopen en stapelde (...) het geld zich op.

Doordat ik van jongs af aan heel zuinig ben geweest, heb ik nooit de drang gehad om veel te kopen. Ik stopte het liever in mijn spaarpot. Dat resulteerde in het feit dat ik nog voor mijn 18e mijn rijbewijs bij elkaar gespaard had. Mijn moeder en vader waren er altijd duidelijk over geweest: je moet zelf je rijbewijs betalen.

Het leuke was dat mijn peetoom een spaarrekening voor mij had geopend, waar niemand iets vanaf wist. Op mijn 18e kreeg ik een brief van hem. Daarin stond dat hij een rekening voor mij, in het geheim, had geopend en daar stond genoeg geld op voor een rijbewijs en als ik geld over had (wat zeker het geval was), mocht ik het geld dat over was besteden aan een duurzaam goed. Een laptop, maar ook een mooie reis, want mijn peetoom is er van overtuigd (net zoals ik trouwens), dat je van reizen een stuk rijker wordt. Niet in je portemonnee, maar wel in je herinneringen.

Wat dus ontzettend leuk was, was dat ik dus én mijn eigen geld had én het geld van mijn peetoom. Dat heeft me beseft dat sparen zeker de moeite loont. :)

 • Share:

You Might Also Like

2 reacties

 1. Als jong kind gaf ik al mijn zakgeld uit aan onzinnige dingen. Later werd ik juist heel bewust met geld uitgeven en heb ik al mijn werkgeld gespaard. Ik had ook de mazzel dat ik van een suikertante NLG 50 per maand kreeg naast het zakgeld van mijn ouder (hetzelfde bedrag). Toen ik eenmaal mijn rijbewijs had gehaald (kreeg ik deels van mijn ouders), toen heb ik meteen een auto gekocht. Ik was net 20 geworden. Twee jaar later kreeg ik een huis toegewezen (begin jaren 90 nog via de gemeente) en ik heb alle meubels nieuw gekocht. Gewoon bij Ikea etc maar ik was er erg blij mee. Toen ik man leerde kennen, hebben we wel een periode flink uitgegeven (reizen, etentjes, film, uitjes, gadgets etc), maar nooit meer dan kon. We reizen nog steeds wel en leven ruim, maar we sparen ook goed. Met de kinderen heb ik het ook veel over sparen. Zo belangrijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat superlief van je peetoom zeg! Een bijzonder fijne verrassing zoiets.

  N.B. Wat zie je blog er goed uit!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen

Effect van sparen - vanuit mijn jeugd

Zelf heb ik vroeger al leren sparen. Van mijn zakgeld (ik denk dat het €5 per maand was of zelfs nog minder) kocht ik nooit iets. Ik wil...