Lastige keuze: minder gaan werken of niet?

By Groene Glitter - november 13, 2017

Al een tijdje denk ik erover na om iets minder te gaan werken. Bij ons op het werk is fulltime namelijk gewoon 40 uur, maar vaker komt het neer op 42/45 uur. Nu ben ik absoluut niet vies van veel werken, in tegendeel zelfs, maar ik werk voor mijn vriend zijn bedrijf ook nog zo'n 5 tot 10 uur per week.

Financieel gezien zal ik er als ik 8 uur minder per week zal gaan werken ongeveer €400/€500 netto minder gaan verdienen. Misschien nog wel iets meer, maar niet veel meer.
Nu is het wel zo dat alles dat ik verdien sowieso "extra" is en dat sparen we.

Meer verdienen en meer sparen (zeker gezien de financiële tegenslagen de afgelopen tijd) is natuurlijk fijn, maar een vrije dag per week is ook fijn matuurlijk. Dan kan ik op die vrije dag het werk voor mijn vriend doen in plaats van in de avonduren en in het weekend.

Alleen nu slaat de twijfel toe. Zal ik het wel of niet doen? Hoe kijken jullie hier tegenaan?


 • Share:

You Might Also Like

25 reacties

 1. Dat snap ik nou nooit van vrouwen dat hun inkomsten 'extra' zijn. Zo ongeemancipeerd. Er is geen enkele man die zo stom is om zijn inkomen als 'extra' te beschouwen.

  Het is jouw inkomen, jouw bijdrage aan jullie gezin, jouw bijdrage aan je eigen zelfstandigheid. Niks 'extra'
  Van dat totaal van jou en hem sparen jullie ongeveer een bedrag ter groote van jouw inkomen, dat is heel iets anders. Dat dat kan daar dragen jullie beiden aan bij, niet alleen hij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goedemorgen Sabine, misschien zou je even een heel eind terug moeten lezen hoe wij onze uitgaven verdelen. Voor ons werkt de manier die daar beschreven staat en daar is een reden voor.

   Verwijderen
  2. En het komt dus op hetzelfde neer.

   Verwijderen
  3. Hoe je het verdeelt maakt niet uit, maar hoe je het noemt.
   Het is niet 'extra' het is jouw bijdrage aan de gezinspot. Die kan groot zijn, klein zijn of in natura zijn, maar niet 'extra'. Daarmee maak je jouw bijdrage onbelangrijk, terwijl dat niet zo is.

   Waarom noemt een vrouw haar bijdrage 'extra' en zal je een man dat nooit horen zeggen?

   Hoe je vervolgens de uitgaven en het sparen/reserveren verdeelt is iets heel anders.

   Verwijderen
 2. Zou voor mij geen moeilijke keuze zijn, doen. Het is niet dat parttime wilt gaan werken om meer tijd voor jezelf te hebben. He werkt meer dan voltijds en dan nog extra. Je werkt toch om te leven, niet andersom?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is zeker waar. Zo had ik het nog niet bekeken! Goed om mee te nemen in mijn overweging.

   Verwijderen
 3. Ik werk 36 uur. Ik vind dat in mijn geval belangrijk voor volledige pensioen opbouw. Dit komt vooral omdat ik een AOW gat heb. Als ik dat niet zou hebben zou ik eerder voor 32 uur gaan. Als jullie dit kunnen redden zou ik het doen. Er zijn belangrijkere dingen in het leven dan werken. En je werkt dan alsnog FT. Gr Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie Marjolein. Wij kunnen het redden als ik minder zou gaan werken. Ik neem het mee in mijn overweging!

   Verwijderen
 4. Ik zou stoppen met werken voor het bedrijf van mijn vriend... Of verdien je daar een stuk beter mee dan met je eigen werk?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar zouden we op langere termijn zeker meer mee kunnen gaan verdienen! Dus erg lastig.

   Verwijderen
 5. 400 euro per maand minder vind ik best veel. Anderzijds is tijd meer waard vind ik. Dus als het financieel uit kan zou ik kiezen voor minder uren werken.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 400€ is ook zeker veel geld, daarom is het een lastige keuze!

   Verwijderen
  2. En het is niet alleen het maandelijkse bedrag dat je mist, maar ook de pensioenopbouw wordt lager. Ik zou zolang jullie geen kinderen hebben gewoon fulltime blijven werken, en al het gespaarde geld gebruiken om je hypotheek versneld af te lossen of om te beleggen oid.

   Verwijderen
 6. ......misschien kan je vriend minder gaan werken en de vrijgekomen tijd aan zijn bedrijf besteden!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb net zelf ook de keuze gemaakt om minder te gaan werken. Ik denk dat het me veel rust gaat brengen..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O wat fijn! Dat van meer rust lijkt me inderdaad ook een heel groot voordeel.

   Verwijderen
 8. Wij werken samen 36 uur, hebben gekozen voor minder geld en meer vrije tijd samen en met onze kinderen. Zou het voor geen goud willen terug draaien naar 2 x 40 uur! Maar dat is maar net de afweging die je zelf moet maken, wil je meer vrije tijd, of kies je voor het extra geld "wat je toch gelijk aan de kant zet". Het is even lastig omdat je nu gewend bent om zoveel aan de kant te zetten, maar ook dat went wel weer hoor en je krijgt een hoop vrijheid ervoor terug! Succes met je keuze...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat heerlijk Bouk! Ik denk inderdaad dat het nu "eng" zal zijn omdat we nu iets heel anders gewend zijn. Goed om mee te nemen in de overweging!

   Verwijderen
 9. Manlief en ik werken beiden parttime. Dat houdt idd in dat je een deel salaris inlevert, maar ik vind de winst die het op niet-financieel gebied oplevert een veel groter goed. Ik zie het in een investering die we nu al maken op het gebied van 'deeltijdpensioen'. En ook ik vind het heerlijk om te werken! Maar meer tijd hebben voor gezin en mijzelf, naast dit werk, houdt de boel in een gezond evenwicht.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is inderdaad wat me ook heerlijk lijkt. Iets meer vrije tijd om te besteden aan iets wat we echt leuk vinden. Bedankt voor je fijne reactie!

   Verwijderen
 10. Persoonlijk snap ik de twijfel niet. Je hebt het geld niet nodig. Of je nu 2500 euro spaart of 2000 euro beide lijkt me iig meer dan genoeg. Dus als het bij je werkgever kan en jij er blij van wordt, waarom twijfel je?
  Ik werk niet meer sinds de komst vd 2e. Niemand die dat snapt in mijn omgeving. Scheelt iid heel veel inkomen, maar ook geen stress wie haalt de kids op overwerk en eten sporten tandarts feestjes cadeautjes. Ik vind het heerlijk. Kan geen geld tegenop. Als het inkomen van 1 persoon niet toereikend is is het natuurlijk n ander verhaal.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wauw! Wat een heerlijkheid. Dat zal inderdaad voor jullie heel wat rust geven!
   We sparen ook inderdaad wel genoeg. Bedankt voor je reactie, ik neem alles mee in de overweging!

   Verwijderen
  2. Dit is nu zo'n goed voorbeeld waarbij de een verdient en de ander zorgt voor het reilen en zeilen thuis. Maar anoniem maakt haar bijdrage niet klein door het 'extra' te noemen. Het is geen financiele bijdrage maar belangrijk voor het reilen en zeilen binnen het gezin.

   Dat bedoelde ik aan te geven in mijn eerste reactie. Jouw inkomen is niet minder dan dat van je partner, het is even belangrijk.

   Verwijderen
 11. Is het niet een idee om bijvoorbeeld tot juni nog fulltime te werken en het geld van de financiële tegenslagen "terug te verdienen" en om daarna minder te gaan werken? Ik heb er zelf voor gekozen om per 1 maart minder te gaan werken, om zo meer tijd met mijn zoon door te kunnen brengen.

  BeantwoordenVerwijderen

Effect van sparen - vanuit mijn jeugd

Zelf heb ik vroeger al leren sparen. Van mijn zakgeld (ik denk dat het €5 per maand was of zelfs nog minder) kocht ik nooit iets. Ik wil...