donderdag 8 juni 2017

Super lekkere, goedkope, zelfgemaakte empanada's

Wie ooit in Spanje is geweest kent ze wel. Empanada's. Deeg gevuld met allerlei lekkere ingrediënten. Ik vind ze in ieder geval heerlijk en ze zijn super makkelijk om te maken.
Als wij ergens naartoe gaan, dan probeer ik altijd iets te maken voor de lunch. Iets extra's. Laatst waren dat empanada's. Helaas ben ik vergeten het hele proces te fotograferen, maar ik heb uiteraard wel een foto van het eindresultaat.

Als je teveel gemaakt hebt, kun je ze ook lekker koud eten óf invriezen!



Hoe maak je empanada's?

Met dit recept maak je ongeveer 18 stuks!
Je hebt de volgende ingrediënten nodig voor het deeg:
  • 200 gram bloem
  • 1 ei
  • 100 gram roomboter
  • 3 el koud water
Voor de vulling heb je nodig (tenminste, in mijn recept, je kunt alles toevoegen wat je zelf wil natuurlijk!):
  • 175 gram rundergehakt (of als je liever half-om-half hebt, ook goed natuurlijk)
  • 1 blikje gepelde tomaten of tomatenblokjes (of als je ze hebt en ze zijn goed rijp: verse tomaten)
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 grote uien
  • 1 klein blikje maïs
  • Kruiden naar keuze
  • Peper en zout
  • 1 ei
  • Geraspte kaas
  • (Olijf)olie

Voor het deeg doe je alle ingrediënten - behalve het water - in de mengkom van je keukenmachine of je kneedt natuurlijk alles met de hand. Als alles een mooie massa is geworden, voeg je het water toe. Nog een keer goed kneden en doe het deeg in folie en laat het een uur rusten in de koelkast.

De vulling is wellicht nog simpeler. Doe de olie, knoflook en uien in een pan. Laat even fruiten en voeg daarna het gehakt toe en maak het fijn. Laat het gehakt even goed bakken. Als het gehakt gaar is voeg je de tomaten, maïs, kruiden, peper en zout toe. Even goed door laten koken, zodat het een redelijk dikke massa is geworden. Eigenlijk is het goed als het sap van de tomaten ingedikt is en er geen 'lopend' sap meer is. Als je het niet voor elkaar krijgt om het te laten indikken, kun je ook nog een lepel tomatenpuree toevoegen. 

Na een uur haal je het deeg uit de koelkast. Ondertussen ga je de oven voorverwarmen op 200 graden. 
Rol het deeg uit, steek er rondjes uit (als je geen uitsteker hebt, werkt een glas ook perfect) en voeg wat gehaktvulling toe. Op het laatst doe je er nog wat kaas over en vouw het rondje dicht. Gewoon dubbelklappen en dichtvouwen (zelf gebruik ik een dumplingknijper, maar als je die niet hebt, werkt het met de hand ook perfect!).

Als je alles gevouwen hebt, kluts je het ei dat je nog over had (in het rijtje van de vulling) en smeer dat over de empanada's. Doe ze nu 10 tot 15 minuten in de oven. Na die tijd: smullen maar! 

2 opmerkingen:

  1. Bedankt voor het recept , heerlijk zo te lezen en dan vooral op een zaterdag b.v dan eten wij s winters soep met iets erbij maar ook zo tussendoor.

    Gr henriette
    www.onsleveninroemenie.blogspot.ro

    BeantwoordenVerwijderen

Mijn oma

Mijn omaatje wordt volgend jaar in januari 90. 90! Wat een leeftijd! Nu is het erg lastig om een cadeau voor iemand te verzinnen, die eigenl...