Besparen, de makkelijke manieren #1

By Groene Glitter - april 21, 2017

Toen wij net begonnen met consuminderen, besparen en groener leven, stonden wij er niet bij stil hoeveel we eigenlijk verspilden. Hartstikke zonde natuurlijk!

Sommige zaken liggen misschien wel heel erg voor de hand en andere zijn echt eye-opening, maar ik zeg altijd: alle kleine beetjes helpen! Zeker nu ik zelf in een soort van 'hamsterstand' zit, wil ik altijd op alles waar ik op kán besparen, besparen. 

Het is een hele lijst geworden, die wellicht nog een keer aangevuld zal worden, want dit is nog lang niet alles!

Makkelijke manieren om te besparen

 • Neem je eigen lunch mee. Ik kan dit niet vaak genoeg herhalen. Stel een broodje en een drankje in de bedrijfskantine kosten samen €3. En je koopt 2 keer per week iets in de kantine. Uitgaande van 48 weken werken zou dit uitkomen op een totale kostenpost van maar liefst €288 per jaar! Een gigantisch bedrag en dan heb je nog niet eens de andere dagen die je op je werkt bent gegeten!
 • Koop een goede waterfles en vul deze als hij leeg is met water. Niet alleen is water erg gezond, het is ook nog eens goed voor de portemonnee als je geen frisdrank drinkt! Mocht je nu toch geen fan zijn van alleen water, voeg dan af en toe wat (biologische) citroen/limoen/sinaasappel/komkommer/gember etc toe voor de smaak.
 • Zeg je sportabonnement op waar je niets mee doet. Als je bijvoorbeeld fietsen en wandelen verkiest boven een bezoek aan de sportschool en je hebt nog een abonnement: opzeggen. Je houdt jezelf alleen maar voor de gek als je zegt dat je nog gaat. Stel je abonnement kost €28 per maand, bespaar je toch weer €336 per jaar. Kijk hier kritisch naar. Dit geldt trouwens ook voor andere abonnementen die je niet gebruikt.
 • Laat de auto vaker staan (waar mogelijk) en neem de fiets of ga te voet. Buiten dat het veel geld bespaart, heb je ook nog eens beweging. Dit heft dan weer je sportschoolbezoekjes op ;) 
 • Zorg dat je stroom niet onnodig gebruikt. Haal je oplader uit het stopcontact of je tv die maar sporadisch gebruikt. En laat al helemaal een lichten aan als je uit huis gaat. Zonde van het geld. 
 • Kijk goed naar aanbiedingen van supermarkten. Maak een lijstje en houd je hier aan. Het is erg makkelijk om er vanaf te wijken, maar dat is zonde, want je doet veel impulsaankopen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. 
 • Leg een kleine moestuin aan. Ook als je maar een hele kleine ruimte hebt, zoals een balkon, kun je altijd wat kleins telen. Zaai uitsluitend dingen die je ook echt eet. 
 • Leen dingen. Kleding, gereedschap, fietsen. Stel je hebt een themafeest, hoe zonde is het dan om een hele outfit aan te schaffen, terwijl je misschien wel kleding kunt lenen van buren/vrienden/familie. Net zoals gereedschap. Zonde om voor een keer aan te schaffen, zeker als de buurman het heeft liggen. 
 • Koop cadeautjes voor kerst/sinterklaas/verjaardagen het hele jaar door. Dit geldt alleen als je aan cadeautjes doet natuurlijk. Tegen de feestdagen is alles 3 keer zo duur, dus als je al door het jaar heen inventariseert wat iedereen graag zou willen, ben je een stuk voordeliger uit. 
 • Neem géén duur mobielabonnement. Tegenwoordig is bijna overal wifi. Waarom een 10 GB-bundel nemen als je ook met 1 GB uitkomt? Als je het niet erg vindt om afhankelijk te zijn van openbaar WIFI, doe het dan zoals een vriendin van mij: zij heeft 0 GB in haar bundel, want ze gebruikt overal WIFI.
 • Wees niet bang om dingen te vragen. Mijn schoonouders gooien bijvoorbeeld erg veel eten weg (een doorn in mijn oog). Toen we met kerstmis bij hen gingen eten en mijn schoonmoeder verkondigde dat ze de restjes weg zou gooien, heb ik gevraagd of wij wat mee mochten nemen. Dat mocht! Wij hadden weer voor 3 dagen eten en het werd dus niet verspild. In het begin dacht ik dat het onbeschoft zou zijn, maar uiteindelijk zijn wij en zij er mee geholpen.
 • Gebruik Scoupy. Met deze app / site kan je gratis (of tegen héél gereduceerd tarief) producten proberen. Zelf maak ik alleen maar gebruik van de acties waar ik zelf ook echt iets mee doe. Ik ga niet 4 bakjes kattenvoer halen, als ik zelf geen kat heb, maar tante Toos die wellicht kan gebruiken. Nee, dat is ook verspilling vind ik. 
 • Maak gebruik van elkaars goede kwaliteiten. Stel jij kunt heel goed kleding maken en buurvrouw An kan juist weer heel goed ritsen maken (dit is uiteraard slechts een voorbeeld). Maak dan gebruik van elkaars diensten.
 • Maak regelmatig grondig schoon. Huh, wat bedoel ik daar nou weer mee? Als je alles goed bijhoudt qua schoonmaak dan zijn er meerdere voordelen. 1: alles is makkelijker bij te houden, hetgeen dus veel tijd scheelt en 2: spullen gaan langer mee. Het zou zonde zijn dat dingen sneller stuk gaan, omdat ze onder een flinke laag stof liggen. 
 • Ontkalk de waterkoker/koffiezetter geregeld. Dit deden wij eerder nooit en dat hebben we geweten. Het ontkalken hoeft niet eens moeilijk te zijn en ook zeker niet veel te kosten. Gebruik wat azijn aangelengd met water, kook dit in de waterkoker. Laat koken en spoel een keer goed na. Na een uurtje ongeveer nogmaals water koken (maar dan zonder azijn) en klaar is kees. 
 • Over azijn gesproken.. Met azijn kun je ook ontzettend goed schoonmaken. Het scheelt veel geld en vooral chemicaliën. Verwijder er bijvoorbeeld kalkaanslag mee of maak de toilet ermee schoon. Voeg een scheutje azijn toe als wasverzachter en je wasmachine gaat ook nog eens lager mee. 
 • Kook zonder pakjes en zakjes. 
 • Eet eens een dag in de week geen vlees of vis. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten. Wij eten ook graag (vega)soep met brood bijvoorbeeld. 
 • Zet niet meteen de verwarming aan als het kouder is geworden in huis. Doe bijvoorbeeld eerst een dikkere trui aan en pak een dekentje. Naast het feit dat het ontzettend fijn is om onder een dekentje te zitten, bespaar je ook de kosten van de verwarming uit. 

Er zijn nog veel meer manieren om te besparen, maar voor nu was dit het. Binnenkort nog een hele lijst! Stay tuned! 

 • Share:

You Might Also Like

4 reacties

 1. Goede tips, waarvan ik de meeste toepas 😃
  De Afgeprijsd app helpt ook te besparen in de supermarkt. En betalen met Green Card scheelt je ook zo 100 euro bij Jumbo.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Onder een dekentje zitten houden wij beiden niet van. De verwarming gaat gewoon aan als het echt koud is binnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Stuk voor stuk goede tips! Zo ga ik al jaren hardlopen. Goedkoper wordt het niet : )
  De hele wereld is mijn sportschool en die is gratis.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. i.p.v. apparaten zoals waterkoker ontkalken kun je er ook bij aanschaf een schelp inleggen, dit voorkomt kalkaanslag, koffie en theeaanslag kun je verwijderen met keukenzout, schoonmaakazijn is ook een goede ontkalker voor je toilet. een aantal groentes kun je laten hergroeien zoals prei , bosui enz.

  BeantwoordenVerwijderen

Effect van sparen - vanuit mijn jeugd

Zelf heb ik vroeger al leren sparen. Van mijn zakgeld (ik denk dat het €5 per maand was of zelfs nog minder) kocht ik nooit iets. Ik wil...