Nieuwe aflossing gepland en sneeuwbalmethode

By Groene Glitter - februari 01, 2017

Sinds wij een - klein - beetje aflossen, hebben we de smaak te pakken. Hoe snel de rente daalt als je iets aflost is zo fijn om te zien. In mei dit jaar krijgen we vakantiegeld, belastingteruggave en mijn vriend krijgt dan zijn bonus van de brandweer.

We hebben besloten om €6000,- hiervan te gaan gebruiken om af te gaan lossen. Mijn vriend heeft toen hij ging verbouwen bij de bank een flexibel krediet aangevraagd, maar helaas betaal je daar een gruwelijk vermogen aan rente over (trouwens, ik klaag niet, want het is logisch ;)). Er staat €6000,- open en dat willen wij nu in een klap gaan aflossen.

Daarna gaan we met de sneeuwbalmethode verder. Voor die €6000,- die openstaat, betalen wij iedere maand €100,-. Deze €100,- hoeven wij dus niet meer te betalen na mei. Uiteraard hebben wij ook nog andere zaken waarop wij moeten aflossen, zoals bijvoorbeeld de (aflossingsvrije) hypotheek. Het geld dat wij besparen lossen wij dan extra af op lopende zaken, zodat we sneller klaar zijn met betalen. Wij gaan dus per jaar €1200,- extra aflossen.
Dit klinkt niet echt als een groot bedrag, maar als je het over het geheel bekijkt is het natuurlijk wel een aanzienlijk bedrag dat je extra aflost!

De buffer die we hadden willen we graag behouden, zodat we alsnog onvoorziene kosten kunnen betalen wanneer dit nodig is. Het brandweersalaris van vriend houden wij ook als extraatje, maar dan voor extra zorgkosten, zoals bijvoorbeeld het eigen risico, een eigen bijdrage (osteopaat) of bijvoorbeeld de tandarts.

We hebben nog steeds twee rekeningen. Een voor de vaste laste en een voor de variabele lasten en dit is voor ons het beste.
Op dit moment hebben we voor ons doen een perfect werkend budget, waarin we geen honger hoeven te lijden en waarvan we zeker weten dat we iedere maand uitkomen.


 • Share:

You Might Also Like

5 reacties

 1. Mooi dat jullie straks in één klap van dat flexibele krediet af zijn! Ik kan me voorstellen dat je daar een flinke bak rente op betaalt. En 1200 euro over 30 jaar gezien is natuurlijk wél veel geld!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. 't Leuke is dat je het gelijk merkt aan je rentebetalingen als je aflost, ook al gaat het dan in het begin niet met enorme bedragen.
  1 Of 2 bankrekeningen, 't maakt niet uit, gewoon blijven doen wat voor jullie goed werkt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat gaan we ook zeker doen! Het is inderdaad fijn om te zien hoe het omlaag gaat met de rente. Vriend was eerder sceptisch, maar ziet nu ook in dat het wel degelijk nut heeft!

   Verwijderen

Effect van sparen - vanuit mijn jeugd

Zelf heb ik vroeger al leren sparen. Van mijn zakgeld (ik denk dat het €5 per maand was of zelfs nog minder) kocht ik nooit iets. Ik wil...