Hoe wij veel geld besparen!

By Groene Glitter - januari 10, 2017

Iedereen heeft waarschijnlijk wel een voorraadkast- of plank. Of misschien zelfs wel een bijkeuken, kelder of garage waar voorraad bewaard wordt. Wij hebben een voorraadkast en een schuur met een extra koel-vriescombinatie waar we dingen bewaren. Best wel gevaarlijk soms, want je denkt wel te kunnen blijven inkopen en dit doen we dan ook regelmatig.

We koken standaard teveel en hebben dus eigenlijk altijd restjes. Wel makkelijk, zo kunnen we een dag in de week een restjesdag houden, zonder te hoeven koken. Dit is punt 1 van het veel besparen! Daarnaast kopen wij standaard teveel boodschappen en een gedeelte daarvan verdwijnt dus in de kelderkast of schuur.

Dingen die we altijd op voorraad hebben zijn:

 • Rijst
 • (Parel)couscous
 • Aardappelen
 • Gedroogde bonen/kikkererwten/linzen
 • Bloem
 • Uien
 • Knoflook
 • Wraps
 • Brood
We kopen dus teveel in, maar we weten soms niet zo goed wat we ermee moeten. Vaak is bij onze supermarkt 1+1 gratis qua groenten, dus dat laten we uiteraard niet liggen. Het maakt ons echter wel ontzettend creatief. 

Een dag in de week doen we een koken-met-voorraad-dag. We mogen die dag alleen maar ingrediënten koken die we al in huis hebben. Het is verboden om iets bij te kopen. Het gekke is dat het ons echt heerlijke creaties oplevert die we van te voren nooit hadden kunnen bedenken. 
Zo hadden we laatst een 'salade uit de oven' met kip, citroen, tomaten, knoflook geserveerd met croutons van ciabatta (was al een dag oud = niet meer heel lekker om zo te eten) en rucola (hadden we nog over van een andere keer). Overheerlijk en als inkopen zouden gaan doen zou het nooit in ons opgekomen zijn om dit te maken. 
Natuurlijk maken we op deze manier ook wel eens een lekkere soep, maar ons doel is om echt een gerecht te maken. 

Het 'bespaart' ons op twee manieren veel geld: 1) we hoeven niets weg te gooien, want alle restjes gaan op, 2) door creatiever te denken kunnen we een flink deel van de voorraad opeten waar we al geld aan uitgegeven hebben. 

Koken jullie ook vaak uit voorraad? 


 • Share:

You Might Also Like

4 reacties

 1. Wij hebben ook voorraad, maar sommige dingen blijven gewoon te lang in de kast staan omdat mevrouw het niet lekker vindt? Hoe kom je er dan vanaf?
  Veel geld besparen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat niet opgegeten wordt kun je óf weggeven, óf je bedenkt er een compleet ander recept mee waardoor het toch lekker wordt óf je geeft het weg via een weggeefgroep op Facebook. Er zijn altijd wel mensen die het wek lusten.

   Verwijderen
 2. Ik zorg ook voor een volle voorraadkast. Altijd handig om snel iets in elkaar te kunnen draaien. Ik werk met kookconcepten: een chili, pastasaus, curry, etc. waar je de groenten van de week kan in verwerken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Over het algemeen heb ik ook altijd wel voorraad (ookveel bergruimte dus) Vandaag kwam dat heel goed uit, want moest een extra dag overbruggen voor de boodschappen komen. Had nog een restje shoarma in de vriezer en champignons in de koelkast, uien en spaghetti in de kelder. Eigengemaakt sausje van boter, bloem en kruiden en we hebben weer gegeten.

  BeantwoordenVerwijderen

Effect van sparen - vanuit mijn jeugd

Zelf heb ik vroeger al leren sparen. Van mijn zakgeld (ik denk dat het €5 per maand was of zelfs nog minder) kocht ik nooit iets. Ik wil...