De zolder: isoleren en verbouwen

By Groene Glitter - januari 19, 2017

Onze zolder is een verhaal apart. Hij is groot en ruim, maar niet geïsoleerd. We verliezen dus veel warmte via het dak. Ontzettend zonde en daar balen wij dan ook van! De zolder bestaat uit twee delen. Een deel was vroeger - denken we - een slaapkamer en het andere deel, de overloop, gebruiken wij voor de wasmachine, droger en twee grote kasten.

Op zolder bevinden zich ook twee grote luiken. Hier kunnen wij een heleboel spullen achter kwijt, die wij niet dagelijks gebruiken, zoals skispullen en de kerstuitzet. Daarnaast hebben wij een heleboel spullen dubbel, want de spullen van mijn studentenkamer en mijn vriend zijn oude huis zijn samengekomen in dit huis. Achter het luik zien wij deze spullen niet - verkapte opruimactie dus - en staan ze goed beschermd. Maar toch willen we wat anders met de luiken. We kunnen er nu maar aan een kant in, dus als we spullen aan de achterkant moeten hebben, dan moeten we helemaal op onze knieën naar achteren gaan om de spullen proberen te pakken zonder ze kapot te maken.

Al enige tijd knaagt er iets bij ons. Dat de zolder niet geïsoleerd is vinden wij toch niet zo plezierig, zeker gezien de kosten die wij wél maken voor de kachel, maar waar wij niets van merken. Of zoals vriend het altijd zegt: "we stoken voor buiten".
Om de hele zolder zelf te isoleren is een hels karwei en dan is het toch niet zoals we zouden willen. Een vroegere vriend van mijn vriend kan dit soort klusjes wel heel goed en we hebben bij hem een offerte opgevraagd voor dakisolatie.

Later kwam mijn vriend erachter dat deze vroegere vriend ook nog eens interieurbouwer is. We hebben dus ook maar meteen een offerte opgevraagd voor het maken van twee schuifdeuren in plaats van de twee luiken (aan de voor- en achterkant een). Daarnaast hebben we ook gevraagd wat het kost als achter die luiken een soort planten wil maken waar we spullen op kunnen zetten.

Aanstaande vrijdag komt hij kijken en dan brengt hij zijn bod uit. Spannend! 

 • Share:

You Might Also Like

4 reacties

 1. Hier hetzelfde probleem. In de winter is de zolder ijskoud en in de zomer bloedheet. Maar wij hebben een laagje isolatie waardoor wij de zolder niet van binnenuit kunnen isoleren. Echter dit laagje isolatie is zeer dun en niet meer volgens de normen die men in 2017 aan isolatie stelt. Als jullie dak nu totaal niet geisoleerd is, is het vrij eenvoudig en ook niet zo duur om te isoleren. Ben benieuwd hoe jullie vriend het wil gaan aanpakken en naar de kosten. Wij zijn ook veel kwijt aan gas iedere maand oa door de slechte dakisolatie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Weten jullie dat je misschien ook wel recht hebt op subsidie voor dakisolatie? https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2016/09/01/ruim-60miljoen-subsidie-voor-energiebesparing-eigen-huizen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij zijn nu bezig met een zolder verbouwing en isoleren het dak met pirplaten, hoog rendement en mocht er oooit lekkage ontstaan zijn deze er voor bestemd, niet zo als met andere vormen dat je al het isolatie moet vervangen of dat er schimmels in kunnen ontstaan. Echter isoleert manlief wel zelf, ja het is even een klusje maar hij heeft twee gouden handjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goede dakisolatie is echt een must want je loopt echt te stoken voor de mussen.En hoeft ook niet duur te zijn als je het zelf kan. Hier niet verwarmde zolder gewoon de hele winter minimaal 16 graden:)

  BeantwoordenVerwijderen

Effect van sparen - vanuit mijn jeugd

Zelf heb ik vroeger al leren sparen. Van mijn zakgeld (ik denk dat het €5 per maand was of zelfs nog minder) kocht ik nooit iets. Ik wil...