maandag 16 januari 2017

Besparen op eten: 1 kip, meerdere maaltijden

Besparen op eten, ik vind het heerlijk. Je wordt er creatief van en je eet weer eens wat anders dan anders. Zo zagen wij laatst een hele - biologische! - kip liggen bij de slager voor een hele goede prijs. Wij zijn met z'n tweeën, dus een kip 'goes a long way'.  We besloten deze kip in een keer te roosteren, zodat we maar een keer de kosten hadden van de oven. Lekker ingesmeerd met (knoflook)boter en wat kruiden. 

Met deze kip hebben we in totaal 5 maaltijden weten te maken. Uiteraard niet allemaal achter elkaar, want iedere dag kip is ook niet goed. 

Maaltijd 1: Kipfilet met gegrilde groenten en gepofte aardappel. Het middenstuk van de kip had twee mooie kipfilets (of kippenborst). Heerlijk, want hij had al die grillsmaak. De groenten waren ook nog eens in de aanbieding en de aardappels hadden we nog op voorraad. 

Maaltijd 2: Kippenpoten met rijst en gewokte paksoi met sesamolie. Natuurlijk zitten er aan een kip ook poten. Deze kun je zo groot - of klein - als je zelf wil afsnijden. Wij besloten om het echt bij de drumsticks te houden. Rijst hadden we nog op voorraad en de paksoi was - hoe kan het ook anders - in de aanbieding bij de Turkse supermarkt. 

Maaltijd 3: Pulled chicken met wraps en rauwkost. We hadden niet alle filets gebruikt van de kip. Wat we over hadden hebben we in de vriezer gedaan. Hier hadden we van te voren al 'pulled chicken' van gemaakt. Ofwel; met een vork uit elkaar gehaald. Wraps had ik laatst een heleboel zelf gemaakt en we hadden er nog een paar over. We hebben ook altijd wel wat rauwkost in huis, dus dit maaltje smaakte wederom uitstekend. 

Maaltijd 4: De vleugels hebben we gegeten met gebakken aardappeltjes en zelfgemaakte koolsla. Lekker, simpel en een klein beetje slecht, maar.. dat mag af en toe ook wel eens. 

Maaltijd 5: Goedgevulde kippensoep. Van het karkas en het aanhangend vlees hebben we een heerlijke kippensoep gemaakt. Gevuld met groenten en een zelfgebakken brood 'on the side'. 

Het leuke is: een - biologische - hele kip kost ongeveer net zoveel als 2 kipfilets bij de slager, maar je haalt er zoveel meer vlees vanaf. Er ligt nog een kip in de vriezer voor een andere keer. Ik ben benieuwd hoe creatief we er dan mee zullen zijn. 

Kopen jullie ook wel eens een hele kip? En wat voor maaltijden maken jullie ervan? Ik zoek alvast wat inspiratie voor de volgende kip! 

4 opmerkingen:

  1. Leuk, dat je er zoveel meegedaan hebt. Alleen eten jullie wel erg
    weinig. Ik hoef hier echt dergelijke kleine hoeveelheden op tafel te zetten.
    H.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Toevallig zaterdag nog. Wij kopen onze kip online en kopen dan in één keer 4 of 5 biologische kippen die we zelf versnijden. Soms vriezen we 1 kip in zijn geheel in en afgelopen zaterdag maakten we die klaar. Ik moet eerlijk zeggen dat we er een feestmaal van maakten en hem bijna helemaal opgegeten hebben. Er ligt nog een beetje vlees in de koelkast voor op brood.
    De andere kippen vriezen we trouwens rauw in stukjes in; filets per stuk, 2 poten samen en 4 vleugels samen. Kleine stukjes die overblijven in een zakje en van de karkassen trekken we bouillon.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De botten, het karkas, kan je nog gebruiken voor het trekken van bouillon!Gewoon in de vriezer doen tot je genoeg hebt voor een bouillon maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik koop eigenlijk nooit een hele kip. Alleen kipfilet. Maar dat komt ook omdat ik zo'n hele kip nog zo op kip vind lijken... En dat vind ik akelig.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen

Hele grote eer: gevraagd als ceremoniemeester

Wauw. Wauw. WAUW. Voor sommigen misschien heel normaal en voor anderen ver van hun bed show, maar wauw. Vrienden van ons gaan volgend jaar t...