Grote (budget)veranderingen in 2016

By Groene Glitter - december 29, 2016

Het was een hectisch jaar. 2016. Ik studeerde af, kreeg een baan, vriend ging bij de brandweer en kreeg een nieuwe baan. 2016 was ook het jaar dat wij gingen inzien dat we iets aan ons budget moesten doen en dan het liefst zo snel mogelijk. Het jaar dat we doorkregen dat we door extra aflossingen meer geld zouden overhouden. Ook was 2016 het jaar van onze grote(re) moestuin en ons grote verjaardagsfeest.

Wat hebben wij allemaal veranderd (in ons budget) het afgelopen jaar?

 • We zijn bewuster omgegaan met ons geld. Waar we het eerst klakkeloos uitgaven, zagen we dit jaar in dat we het beter konden gebruiken om af te lossen. We gingen eens kritisch kijken naar onze schulden en van het een kwam het ander. We stelden een budgetplan op met onze nieuwe salarissen hoe we slimmer met ons geld om konden gaan. Vanaf 2017 gaan we ook daadwerkelijk aflossen.
 • We maakten een overkapping (zelf en voor weinig geld) in onze tuin en we maakten de moestuin groter. Het 'verbouwen' van groenten ging ons goed af en we hebben nog steeds een grote voorraad voor komende winter. Ingemaakt, verwerkt en een paar dingen nog vers. Heerlijk en biologisch. 
 • Voor het eerst in ons leven stelden we een boodschappenbudget samen. We moesten ons eraan houden en overschrijding was echt een no-go. 
 • We hebben nog maar 1 auto. Scheelt in de kosten. Niet zomaar een beetje, maar echt ontzettend veel. Daarnaast lieten we de auto vaker staan. We fietsten ontzettend veel en waren weer lekker in de natuur. 
 • Voor dagjes weg 'spaarden' we een bepaald bedrag per maand, waardoor we niet van de grote hoop hoefden te snoepen. Hierdoor genoten we extra van het dagje weg. Althans. Zo lijkt het. 
 • De verwarming hoeft minder vaak aan, omdat wij nieuwe kozijnen hebben. Deze kostten uiteraard een smak geld, maar het is het nu al meer dan alles waard. 
 • Bij iedere winkel/aankoop vroegen we een bonnetje mee. Dit bewaarden we en dan keken we hoeveel we aan een 'categorie' hebben uitgegeven. 
 • We maakten veel zelf. Brood, deo, scrub. Ontzettend veel. Fijn, goedkoop en zonder rommel. 
 • Een grote opruiming leverde ons een grote smak geld op in de vorm van verkopen. Uiteraard is dit al een keer uitgegeven en krijgen we er minder voor terug, maar uiteindelijk zijn we toch blij met de verkopen. 
 • We gaan duurzamer om met spullen die we hebben. We maken kapotte kleding, laten kapotte ritsen vervangen in schoenen en we geven onze fietsen iedere week een grondige reinigingsbeurt.
 • Bij de toko kochten we veel droge spullen op voorraad. Makkelijk en goedkoop.
 • Het bedrijf van vriend (en mij) ging internationaal. Verschillende afspraken in België en Portugal gingen vooraf en mooie samenwerkingen volgden. Samen gingen we naar de Ardennen (heerlijk!) en vriend ging alleen naar de Algarve. In 2017 hopen we de eerste grote klanten te krijgen. We zijn op dit moment in gesprek met 2 grote bedrijven. Dus het is heel spannend. Als jullie het leuk vinden kan ik van het hele proces een berichtje maken.
En bovenal: we zijn tevreden geworden met minder. Dit is toch echt de grootste verandering die we konden maken. 


 • Share:

You Might Also Like

2 reacties

 1. Mooie veranderingen, en herkenbaar. En ben wel benieuwd naar dat proces

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Klinkt alsof jullie een grote stap hebben gezet! Goed zeg. Eerst de bewustwording en daar dan ook echt wat mee doen.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen

Effect van sparen - vanuit mijn jeugd

Zelf heb ik vroeger al leren sparen. Van mijn zakgeld (ik denk dat het €5 per maand was of zelfs nog minder) kocht ik nooit iets. Ik wil...