Het eigenlijke risico bij hoogste vrijwillig eigen risico

By Groene Glitter - november 28, 2016

Er is natuurlijk veel over te doen: zorgverzekeringen. Moet je nou wel of niet het eigen risico hoog zetten? Welke verzekering moet je eigenlijk pakken voor de beste premie tegen de hoogste vergoedingen? Dat laatste ga ik natuurlijk niet op in, want ik wil mijn werk niet profileren.

Waar ik het wel over wil hebben is het eigen risico. Je hebt natuurlijk het verplicht eigen risico van €385 en daarnaast kun je bij veel verzekeringen nog kiezen tussen verschillende vrijwillige eigen risico's. In ruil voor je gok krijg je een flinke premiekorting. Het eigenlijke risico is dus veel lager dan gedacht.
Vaak als mensen mij om advies vragen, vraag ik goed door naar hun zorgbehoefte. Als het vooral uit aanvullende verzekeringen komt, raad ik ze een hoog eigen risico aan. Zeker als ze geen zorg uit de basisverzekering verwachten.

Het zit namelijk zo. Alleen bij vergoedingen uit de basisverzekeringen komt het eigen risico kijken (ook niet bij alles, maar laten we het even makkelijk houden en zeggen dat dit wel zo is). Dit omvat vooral medisch specialistische zorg. Verwacht je hier geen gebruik van te maken, dan is het natuurlijk zonde om een hogere premie te betalen dan nodig is. Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat je toch aanspraak moet doen op de basisverzekering, maar dat zit natuurlijk ingebouwd in de gok. 

Stel je krijgt €20 korting op je premie per maand in ruil voor je keuze voor het hoogste eigen risico. Je hebt dus een korting van €20*12 = €240. Feitelijk loop je dus €500 - €240 = €260 risico als je het hoogste vrijwillig eigen risico neemt. Het is natuurlijk veel geld, maar als je niks verwacht te gebruiken, dan is het zonde om die €20 extra premie te betalen. Als je dit twee jaar doet en je gebruikt er niets van, dan heb je het al bijna bij elkaar gespaard.

Zelf heb ik al jaren het hoogste vrijwillig eigen risico. Ik spaar het geld dat ik korting krijg aan premie in een speciaal potje. Daarvan kan ik dus in een klap het eigen risico betalen, mocht dit nodig zijn.

Natuurlijk moet iedereen het voor zichzelf weten, maar je loopt dus wel minder risico dan het doet voorkomen! 

Heb jij een hoog of laag eigen risico? Wat waren je afwegingen?

 • Share:

You Might Also Like

9 reacties

 1. Sinds dit jaar het hoogste en dat doe ik volgend jaar weer. Ik spaar het premieverschil ook. En als ik de verzekering in 1x betaal krijg ik nog eens 3% extra korting. Daar twijfel ik nog over.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn man en ik hebben één keer het allerhoogste vrijwillige eigen risico genomen. Mooi dat we dat jaar allebei onverwacht medische kosten kregen. We hadden dus een nadeel van E. 500,00. Gelukkig hadden we dit wel op de spaarrekening staan. We hebben het jaar daarop het vrijwillige eigen risico er maar weer afgehaald. Yasr

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb elk jaar het volledige eigen risico opgemaakt. Ik ben chronisch ziek en onder behandeling in het ziekenhuis.
  Ik ervaar het eigen risico vooral als straf. Voor mensen zonder baan, wegens hun gezondheid, waar je niet voor kiest, is er geen enkele compensatie.
  Het aanvullend pakket wordt steeds meer uitgekleed en minder zinvol. Het basispakket is om van te huilen en het eigen risico loopt maar op, net als de premie. En steeds vaker moet ik genoegen nemen met goedkopere meukmedicijnen die minder goed werken, meer bijwerkingen geven en daar dan ook nog een deel zelf van betalen.
  Ik ben ten opzichte van iemand die het geluk heeft niet met een genafwijking geboren te worden en een minimaal eigen risico kan nemen elk jaar 1900 euro duurder uit. En dat voel je wel als je een uitkering krijgt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb je dan geen recht op het potje van de UWV? Deze heet wtcg. Wet tegemoet koming cronisch zieken. Hoewel dit lang niet dekkend is Voor de zorg kosten is het een welkome tegemoet koming dit jaar was het ruim 200 euro.

   Verwijderen
 4. Heel goed uitgelegd! Wij nemen altijd het maximale eigen risico, en hebben geen aanvullende verzekeringen, precies om die reden. En wij sparen het ook.

  Maar wat anoniem hierboven ook zegt: wij hebben het geluk dat we geen afwijkingen of ziektes hebben. Anders kan ik me voorstellen dat we er niet zo makkelijk mee om konden gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dank voor je duidelijke uitleg. Ik wil graag even reageren op Anoniem.
  Je schrijft dat je geen enkele compensatie krijgt. Raar, mijn man is 100% afgekeurd, en krijgt 212 euro compensatie uitgekeerd van het UWV. Dat geldt bij mijn weten voor iedereen die chronisch ziek is en daardoor niet kan werken, en een WIA-uitkering ontvangt.
  Ook heeft hij bepaalde medicijnen, waarvan er ook "goedkopere meuk"-uitvoeringen zijn. Deze moeten verplicht worden voorgeschreven, maar dat had bij mijn man zodanig nadelige gevolgen, dat hij die alternatieven beslist niet meer mag krijgen. De specialist moet daarvoor dan een verklaring ondertekenen, en dan heb je "recht" op die duurdere, maar veel beter werkende medicijnen.

  Verder ben ik het me je eens dat je als chronisch zieke mooi de pineut bent, mijn man moet ook bepaalde medicijnen nemen die niet op de "officiele medicijnen lijst" staan, en waarvoor je dus geen enkele vergoeding krijgt, niet uit basis en niet uit aanvullend. En dat kost veel geld, heel vervelend, maar het is nu eenmaal zo.

  Anja

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb het laagste eigen risico omdat ik bepaalde zorgkosten verwacht.


  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik kies altijd voor minimale eigen risico, meestal ben ik in februari al helemaal er door heen. Dit jaar stond er ook een ziekenhuis opname op mijn afschrift dat bedrag is slikken zeg! Ik ben dan zo dankbaar dat we slechts de premie hoeven te betalen, die opname kosten volgens de declaratie een slordige 1890 euro per nacht! Om nog maar te zwijgen over de kosten van een operatie later...

  BeantwoordenVerwijderen

Effect van sparen - vanuit mijn jeugd

Zelf heb ik vroeger al leren sparen. Van mijn zakgeld (ik denk dat het €5 per maand was of zelfs nog minder) kocht ik nooit iets. Ik wil...