Opbrengst en kosten moestuin - 2016

By Groene Glitter - oktober 23, 2016

We waren al vroeg begonnen met opkweken en we hebben netjes gewacht tot het mooi weer werd met de opgekweekte stekjes naar buiten te brengen. Alle regeltjes hebben we aan voldaan en toch hadden we veel minder opbrengst van de moestuin dan de afgelopen jaren.
Maar we mogen niet klagen. We hebben zeker, gezien de omstandigheden, een redelijk goede oogst gehad. We hadden van vrienden en familie een heleboel glazen potjes gekregen, waarin we de heerlijke - biologische! - oogst konden inmaken.

De opbrengst:
- 15 kilo tomaten (8 kg cherry, 7 kg vleestomaat)
- 2 pompoenen
- 4 kilo augurken
- 6,5 kilo rapen
- 25 rode en 20 gele uien
- 3 paprika
- 7 Spaanse pepers
- 9 kropsla
- 5 kilo rode bieten
- 1 kilo radijs

Verder hadden we nog courgette, aubergine, komkommers en een paar andere dingetjes gezaaid. Deze hebben het helaas niet gedaan.Al met al hebben we voor de €11,68 die we aan zaden hebben gebruikt toch een fijne oogst! De kosten voor water zitten hier niet bij, maar dat zal niet extreem veel zijn. Volgend jaar hebben we nog de zaden die we niet gebruikt hebben en we gaan misschien nog een paar andere dingetjes erbij halen (wortel en lente-ui staan nog op mijn lijstje).

Het grote voordeel van een moestuin hebben vind ik dat je zeker weet dat er geen gekke chemicaliën gebruikt zijn. En de smaak, de smaak. Wow, echt smaakbommetjes. Stuk voor stuk.

Wij zijn tevreden en sluit moestuinseizoen 2016 goed af. We hebben al genoten van de verse producten en we hebben ook een heleboel ingemaakt. Dus we kunnen in de winter nog lekker snoepen van de groenten uit onze eigen tuin.


 • Share:

You Might Also Like

3 reacties

 1. Ook hier hebben we een geweldige oogst en hebben we veel weggegeven.
  Wij hadden wel 9 pompoenen de zwaarste 21kg, heel veen spaghetti courgettes en Pattisons noem maar op......veeel dus!
  2 vriezers heel vol en dan staat er nog paarse boerenkolen en cavolo nero op onze moestuin :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hadden 23 groene en 21 gele courgettes. Gegeten, in blokjes in diepvries, in zuur met uien en de rest uitgedeeld. Genoeg uien en aardappelen tot de lente van 2017, prei in overvloed. 5 pompoenen en ruim 20 kilo sperciebonen. 3 soorten sla en wilde rucola. Volop pepertjes en massa's druiven. De tomatenplanten zijn verroot, phytophtera. Koolsoorten en wortels verbouw ik niet omdat mij gebleken is dat ze op onze grond opgegeten worden door rupsen en aaltjes. Wij telen ook alles biologisch!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuk overzichtje! Zo goed houd ik het niet bij. Ik weet wel dat wij een relatief duur seizoen hadden, met matige opbrengst. Ach het is ook vooral hobby. Maar misschien ga ik het volgend jaar toch eens wat meer bijhouden ;)

  BeantwoordenVerwijderen

Effect van sparen - vanuit mijn jeugd

Zelf heb ik vroeger al leren sparen. Van mijn zakgeld (ik denk dat het €5 per maand was of zelfs nog minder) kocht ik nooit iets. Ik wil...