Ons - voorlopige - aflosplan

By Groene Glitter - oktober 28, 2016

De afgelopen dagen hebben wij onze financiën eens goed op een rijtje gezet. Wat komt er binnen? Wat gaat er weer uit? Hoeveel vaste lasten hebben we? Hoeveel staat er op de spaarrekening? Hoeveel (hypotheek)schuld hebben we?


Dat soort dingen hebben wij goed uitgezocht. We hebben de volgende constructie bedacht.

Vriend ontvangt zijn loon op zijn rekening. Van deze rekening gaan alle vaste lasten. Dit is handig, want zo komen we nooit te kort op die rekening en weten we dat we in ieder geval kunnen wonen, verzekerd zijn en auto kunnen rijden, maar ook dat we kunnen sporten en dat we water uit de kraan krijgen. 
Op mijn rekening komt mijn loon en hier gaan alle "extra's" en variabele kosten vanaf. Op dit moment hebben wij hier geen limiet voor en geven we uit wat we willen en sparen we hetgeen dat overblijft aan het eind van de maand. Dit kan dus zijn dat we de ene maand €500 sparen en de andere maand €1000. Hier moet verandering in komen! 

Wat we hebben bedacht is het volgende: 
We houden nog steeds de twee rekeningen. Een rekening voor de vaste lasten en de andere nog steeds voor de variabele kosten en sparen. Alleen we gaan het volgende veranderen. We geven onszelf als het loon gestort is €600,- voor de variabele kosten. Dit houdt dus ook in: benzine, boodschappen, uiteten, dagjes weg, kleding, kerst en dat soort dingen. Dit lijkt ons tot nu toe meer dan voldoende. Deze €600 zetten we dan op de lopende rekening van de variabele rekening. Het voordeel is dat we dan een vast bedrag overhouden om te sparen. Dit zal tussen de €800 en €1300 liggen. Ook komt hier dan het vakantiegeld, belastingteruggave, hypotheekteruggave, 13e maand en alle andere extra's bij. Die €600 blijft altijd op de 'betaalrekening' van de variabele kosten. Zo zou het dus kunnen voorkomen dat als we een maand weinig uitgeven dat er na een paar maanden een flink bedrag op staat. Dit is absoluut niet erg vinden wij, want bijvoorbeeld met oog op onze verjaardagen, kerst en bijzondere gebeurtenissen waarbij we wel eens wat extra's willen uitgeven, hoeven we niks extra's van het spaargedeelte af te halen. 

Vakanties betaalden we tot nu toe altijd van de extra's (vakantiegeld, 13e maand etc), maar misschien moeten we daar ook maar een soort spaarrekening voor maken. We houden van verre, lange en  mooie reizen, dus daar gaat bij ons altijd veel geld in zitten..

Naast het spaargeld op de "variabele" rekening, hebben we ook nog een bufferrekening (bij een andere bank). Hier willen we altijd minimaal €7000 op hebben staan. Aan dit bedrag komen we niet, behalve als er iets in huis of aan de auto moet worden gedaan, maar ook bijvoorbeeld een onverwachte rekening van het een of ander. Voor ons is dat bedrag op dit moment (2 inkomens, geen kinderen) meer dan genoeg. Dat bedrag staat er nu al ruimschoots op (€8500), dus daar blijven we mooi vanaf. 

Het geld dat we sparen op de variabele rekening gaan we gebruiken om ons aflossingsvrije gedeelte, starterslening, studieschuld (alleen die van mij, maar heeft de laatste prioriteit gezien de rente) en de hypotheek af te lossen. 
We beginnen met de starterslening (hoogste rente), daarna proberen we de jaarlijkse 10% van het aflossingsvrij te behalen en daarna de hypotheek (ook 10%). Als laatste gaan we mijn studieschuld aflossen. Ik hoef pas over 2 jaar te beginnen met aflossen, dus misschien kunnen we in de tussentijd wel een mooi bedrag sparen om in een keer over te maken en het dus in een keer af te lossen. 

Op dit moment maken we nergens iets extra's naar over, dus we moeten nog even uitzoeken hoe het allemaal werkt, maar we hebben er het volste vertrouwen in dat het gaat lukken. 


  • Share:

You Might Also Like

1 reacties

  1. Klinkt als een goed plan. Als je niet actief geld apart zet vliegt het als het ware zo je portemonnee uit vind ik altijd.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen

Effect van sparen - vanuit mijn jeugd

Zelf heb ik vroeger al leren sparen. Van mijn zakgeld (ik denk dat het €5 per maand was of zelfs nog minder) kocht ik nooit iets. Ik wil...